Τα ερωτικά παιχνίδια που δημιουργούμε με το μυαλό μπορούν να περιγραφούν σαν μια νοητή γέφυρα που βοηθάει να αισθανθούμε καλύτερα το σώμα μας, τον σύντροφό μας και το σεξουαλικό παιχνίδι. Συχνά οι ερωτικές φαντασιώσεις λειτουργούν ως διεγερτικό στις ερωτικές σχέσεις και αποτελούν ένα τρόπο να πειραματιστούμε, να υποδυθούμε ρόλους, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να εμπλουτίσουμε την ερωτική μας ζωή.
Περισσότερο ή λιγότερο τολμηρή, η φαντασίωση είναι κάτι το φυσιολογικό τόσο στο συντροφικό σεξ όσο και στον αυνανισμό. Αξίζει όμως να σημειωθεί ο διαχωρισμός μεταξύ της δημιουργίας ή ύπαρξης μιας φαντασίωσης από  την έκφραση ή και την υλοποίησή της. Άλλωστε, από τη στιγμή που η φαντασίωση περνάει στη πράξη παύει να είναι φαντασίωση.
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό λειτουργιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε :
1. Οι ερωτικές φαντασιώσεις μας βοηθούν να προσδιορίζουμε και να κατευθύνουμε τις ερωτικές μας ενορμήσεις σε συγκεκριμένες εικόνες, με ξεχωριστό περιεχόμενο.
2. Οι ερωτικές φαντασιώσεις μας βοηθούν να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις που θέλουμε να ζήσουμε. Αποτελούν δηλαδή ένα "πεδίο" στο οποίο μπορούμε να κάνουμε "πρόβα", να προετοιμαστούμε για το πώς θα συμπεριφερθούμε σε διάφορες πιθανές καταστάσεις.
3. Οι ερωτικές φαντασιώσεις μας βοηθούν να "δραπετεύσουμε" από ένα βαρετό, καταπιεστικό ή καταθλιπτικό περιβάλλον. Η ρουτίνα της δουλειάς και της καθημερινότητας συχνά δίνουν τη δυνατότητα στην ανάδυση των φαντασιώσεων σαν ένα τρόπο αντιμετώπισης μιας ανιαρής κατάστασης.
Μερικές φορές κάποιες "ασυνήθιστες" φαντασιώσεις φοβίζουν τα άτομα οδηγώντας τα να νιώθουν ενοχές ή να αναρωτιούνται για το πόσο ''φυσιολογικό'' είναι αυτό που βιώνουν. Όμως, το να αφεθείς στη φαντασίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να την πραγματοποιήσεις.
Υπάρχουν όμως και φαντασιώσεις που το περιεχόμενό τους μπορεί να ''αναστατώσει'' τόσο το άτομο όσο και το ζευγάρι. Αυτές οι φαντασιώσεις συχνά αφορούν ενοχλητικές ερωτικές σκέψεις οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από πολύ τολμηρές φαντασίες μέχρι και βίαιες σεξουαλικές συμπεριφορές ή  και φαντασιώσεις που παραπέμπουν σε σεξουαλικές παρεκκλίσεις (διαστροφές).
Για παράδειγμα, φαντασιώσεις ομοφυλοφιλικού περιεχομένου φοβίζουν μερικούς ανθρώπους κάνοντάς τους να αισθάνονται δυσάρεστα παρά ευχάριστα. Επίσης φαντασιώσεις που αφορούν την εμπλοκή τρίτων προσώπων στο ερωτικό παιχνίδι ενός ζευγαριού δεν είναι πάντα και από όλους ευπρόσδεκτες και αποδεκτές. Για παράδειγμα, φαντασιώσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο ενός κοινού φίλου ή του/της πρώην ερωτικού/ής συντρόφου μπορούν να αποτελούν ένα απειλητικό ερέθισμα απόρριψης ή αμφισβήτησης της σχέσης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η δημιουργία, το περιεχόμενο και η έκφραση των φαντασιώσεων εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες (βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο) όπως:
* Η ηλικία, το φύλο και η γενικότερη ψυχοσωματική κατάσταση ενός ατόμου: η δημιουργία, το περιεχόμενο και η πραγματοποίηση μιας φαντασίωσης διαφέρει και επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία και τη σωματική κατάσταση ενός ατόμου.
* Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, οι εμπειρίες, τα βιώματα, η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και ωριμότητα, η αντίληψη της σεξουαλικότητας ενός ατόμου αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για τη δημιουργία, το περιεχόμενο και την έκφραση των σεξουαλικών φαντασιώσεων.
* Η δομή και η λειτουργία της σχέσης ενός ζευγαριού είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, η εφήμερη ή μακροχρόνια σχέση ή ο γάμος επηρεάζει το τρόπο σεξουαλικής επικοινωνίας του ζευγαριού και κατ' επέκταση το περιεχόμενο και την έκφραση των ερωτικών φαντασιώσεων των συντρόφων.
* Οι κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές (κοινωνικά πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς).
Εκφράζουμε πάντα τις φαντασιώσεις μας;;;;;;
Σήμερα, μέσα στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο της σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενισχύεται η άποψη του να μοιράζεται το ζευγάρι της φαντασιώσεις του. Τα περισσότερα περιοδικά και ΜΜΕ εκφράζουν την άποψη "αντί να ντρέπεστε για τις φαντασιώσεις σας, μιλήστε για αυτές και αφεθείτε στη χαρά της απόλαυσης".
Ενώ είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η έκφραση (το μοίρασμα) των ερωτικών φαντασιώσεων εμπλουτίζει τη σεξουαλική ζωή και ενισχύει την ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός στο τρόπο που χρησιμοποιεί, χειρίζεται και εκφράζει αυτές τις φαντασιώσεις.
Για παράδειγμα, μερικοί πιστεύουν ότι όσο ειλικρινής και τρυφερός μπορεί να είναι κάποιος/α με τον/την αγαπημένη του, χρειάζεται προσοχή στις φαντασιώσεις που αφορούν τρίτους ανθρώπους (π.χ. ένας κοινός φίλος/η ή κάποιος/α πρώην) οι οποίες μπορεί εύκολα να κάνουν τον άλλον να νιώσει ότι απειλείται από πιθανή απόρριψη. Επάνω σε αυτή την εκδοχή, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να κρατήσει κανείς τέτοιου είδους φαντασιώσεις για τον εαυτό του προστατεύοντας τη σχέση από πιθανή σύγκρουση.
Σε γενικές γραμμές η έκφραση των ερωτικών φαντασιώσεων (που δεν απειλεί το άτομο και τη σχέση του με τον/την σύντροφό του) αποτελεί ένα επιπλέον διεγερτικό στοιχείο που τονώνει τις αισθήσεις, χαρίζει ποικιλία στο ερωτικό παιχνίδι και συμβάλλει σημαντικά στη σεξουαλική και ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού.